Berhutang tu best x??

Di sini kan, saya nak citer la sikit pasal hutang piutang ni. Saya pelik dengan orang yang berhutang dan bagi hutang tanpa faham apa konsep hutang. Nak berhutang or bagi hutang, kena la faham dulu, apa prinsip2 nya kan?


5 Prinsip Pinjaman:

 1. Meminjam untuk sesuatu yang anda perlukan, bukan apa yang anda mahukan.
 2. Meminjam sejumlah wang mengikut kemampuan anda supaya dapat bayar balik.
 3. Elakkan dari meminjam untuk membiayai aset yang susut nilai.
 4. Elakkan daripada menjadi PENJAMIN.!!!!
 5. Si peminjam mempunyai komitmen moral dan mutlak untuk membayar balik.

Perbezaan antara "Hutang Baik" dan "Hutang Tak Baik"

Adakah terdapat hutang jenis BAIK?

Ya ada. Hutang ini membolehkan beban kewangan dijelaskan sepenuhnya. COntoh:
 • Meminjam untuk membeli rumah
 • Pendidikan anak-anak
 • Memajukan kemahiran dalam kerjaya
 • Memulakan perniagaan sendiri akan membolehkan anda mendapat faedah kewangan jangka panjang,

HUTANG TAK BAIK:

Adalah apabila anda meminjam untuk sesuatu yang tidak mendatangkan faedah kewangan atau barangan tersebut mempunyai jangka hayat lebih singkat daripada jangka masa pinjaman itu sendiri. Contoh:

 • Pinjaman untuk bercuti
 • Membeli pakaian
 • Perabot
 • Barangan rumah
 • Makan luar
 • Ha.....lagi satu hal, terbaru ni kan ada pinjaman untuk musim raya. Padan muka! Memang la dia bagi pinjam, on the spot duit tu dia bagi. Lepas tu??? Kena lak lps musim raya. Ada duit nak bayar balik? Sakit woo....


Pinjaman boleh menjadi produktif:

 • Apabila digunakan sebagai alat untuk menjana kekayaan (bukan skim cepat kaya k. Tipu giler! benda-benda macam tu)
 • Mendapatkan pengecualian cukai (macam beli kereta la. Kalo bayar cash gedebuk! macam tu, kan cukai pun datang sekali ler....sebab korang mampu bayar cash. Tu sebab orang kaya pn, beli secara ansuran...nak elak cukai la katakan)
 • Membesarkan pengurusan harta benda

Bagi mereka yang kurang arif, kebiasaannya mereka merasakan yang hutang adalah alat untuk mendapatkan sesuatu yang mereka tidak berupaya mendapatkan melalui tabungan atau kesabaran. Tak semua hutang berbentuk tidak produktif.

Keupayaan menguruskan kewangan secara berhemat membolehkan anda menjelaskan kadar bungan hutang dan juga membayar pokoknya sekali.

Apabila aplikasikan pada perniagaan, hasilnya juga adalah sama. Aliran tunai yang dijana daripada hasil pinjaman mestilah mampu mengembangkan aliran pendapatan bagi membolehkan pembayaran balik tuntutan kreedit dan pinjaman asal.

HUTANG JENIS KETIGA:

Disebalik usaha-usaha terbaik yang dilaksanakan, anda masih lagi terjerumus dengan masalah hutang yang serius. Ini bukanlah jenis hutang yang anda inginkan tetapi keadaan x mampu dikawal..Huhuhu~

Tanda-tanda anda terjebak adalah seperti berikut:
 1. Meminjam lagi untuk membayar pinjaman terdahulu
 2. Pemiutang selalu mengganggu anda untuk mendapatkan bayaran
 3. Membuat bayaran minimum untuk kad kredit
 4. Memaksimumkan penggunaan kad kredit
 5. Meminjam untuk membayar bil-bil biasa
 6. Sukar mendapatkan pinjaman
 7. Saudara dan kawan-kawan mula menjauhkan diri
 8. Simbahan cat merah di dinding rumah anda!!Tapi. masih belum terlambat. Kalo nak tanya saya, err....saya bukan la pakar sangat. Boleh sikit-sikit jer...Tapi kalau anda semua nak dapatkan nasihat, cer try tanya Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK).


 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Korang Sakit X??Korang ada sakit-SAKIT PERUT? SAKIT KEPALA ke? Atau kurang semangat (asyik LETIH je)...X pun, ada x sapa-sapa sedara korang yang KENCING MANIS,DARAH TINGGI, kene DEMAM DENGGI? dan lain-lain sakit...bukan sakit jiwa  ok....itu, x mampu den nak nolongnyer~~

Korang mesti nak tau kan kenapa saya tanya mcm ni?? Haaa....sebab saya nak perkenalkan sejenis minuman ni, baik untuk korang and keluarga, sahabat handai juga.....hehehehe....

Saya dah minum minuman ni....Alhamdulillah....sedap dan berkhasiat....kompem la berkhasiat kan?? Kalo x, kenapa minum, ye x?

Kalau korang nak tau khasiat minuman ni, boleh le layari kat sini: http://nightstarshop.blogspot.com/2011/08/apa-yang-ada-pada-vemma.html

Saya nak tolong promote kan....beli la~~~ beli la~~~hehehe...^_^..Kalo korang x faham sangat mcm ne nak beli minuman ni, boleh le tanya tuan empunya.....nightstarshop tu ler........ke korang malu?? nak bertanya kat saya pun boleh~ meh cni saya terangkan...meh2~~ • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

TIPS JIMAT MINYAK KENDERAAN

1. Tekan pedal minyak perlahan-lahan apabila memulakan perjalanan.

2. Pandu kenderaan anda perlahan terutama apabila menghampiri lampu isyarat dan cuba dapatkan jarak masa sehingga lampu hijau supaya anda tidak perlu berhenti.

3. Apabila menuruni bukit, cuba tutup suis enjin atau ambil lajak dengan membiarkan kenderaan bergerak bebas tanpa menekan pedal minyak.

4. Tutup suis A/C dan gunakan “blower” tanpa pendingin udara.

5. Apabila melalui selekoh, cuba gunakan kelajuan yang sama tanpa menambah kelajuan kenderaan.

6. Gunakan “auto cruise” jika kenderaan anda mempunyai aksesori ini. Auto cruise mengatur penggunaan bahan api secara minima.

7. Ekori belakang kenderaan seperti bas, lori atau van secara selamat supaya rintangan udara (aerodinamik) dapat diminimumkan.

8. Minimumkan berat muatan kenderaan anda supaya kenderaan dapat bergerak mudah tanpa beban yang memerlukan penggunaan tenaga yang lebih.

9. Kurangkan penggunaan brek dengan mengurangkan kelajuan sebelum hendak berhenti kerana apabila membrek ketika kenderaan sedang bergerak laju, ia sedang membazirkan bahanapi tanpa memberi faedah kepada anda.

10. Rancang perjalanan anda dengan bijak, cari jalan pintas dan elakkan kesesakan trafik atau pusingan yang jauh. Jauhi jalan yang berbukit atau berlopak-lopak.

11. Elakkan mengisi minyak pada cuaca yang bersuhu. Isi minyak pada awal pagi atau malam kerana pada waktu ini minyak kurang termeluwap dan berketumpatan tinggi.

12. Pastikan anda menggunakan gear yang betul. Penggunaan gear rendah untuk kelajuan yang tinggi akan mengakibatkan anda kehilangan 45% minyak. Bawa kereta dengan kelajuan yang konsisten dan kurangkan gear.

13. Angin tayar perlu sentiasa pada tahap tekanan yang disyorkan pada model kereta dan jenis tayar yang digunakan. Seminggu sekali periksa tekanan tayar. Penjagaan tayar yang baik memastikan cengkaman tayar yang sesuai dan pada jumlah jarak yang jauh nyata menjimatkan minyak.

14. Kurangkan perjalanan jarak dekat. Kereta sesuai untuk perjalanan yang jauh. Jika tempat yang dituju boleh berjalan kaki atau berbasikal, adalah baik melakukannya. Banyak minyak boleh dijimatkan tetapi keselamatan penting jika jalan dilalui gelap, sunyi dan diragui keselamatannya adalah lebih baik bawa kereta.

15. Tutup tingkap kereta ketika memandu, ia akan menjimat minyak anda sehingga 10%.

16. Pastikan tekanan tayar anda berada pada ukuran yang betul. Jangan terlalu banyak atau terlalu sedikit.

17. Elakkan memasang peralatan tambahan yang tidak aerodinamik seperti alat pengangkutan barang di atas bumbung.

18. Buat pemeriksaan enjin dari masa ke semasa.

19. Kawal kelajuan kira-kira tidak melebihi 90km. Semakin laju kenderaan semakin bahan api digunakan.

20. Jangan membrek secara mengejut. Brek berlebihan mengakibatkan tenaga bahan api hilang melalui penggeseran tenaga.

21. Pastikan kereta diselenggara dengan baik. Servis kereta mengikut jadual. Patuhi jadual penyelenggaraan kereta atau kenderaan anda. Enjin yang diselenggara akan berfungsi dengan baik dan lebih berkesan. Pada jangka masa yang tetap, gunakan bahan rawatan petrol. Ini bertujuan untuk cucian pada injap minyak agar tidak tersumbat. Pastikan penapis petrol diperiksa atau ditukarkan apabila perlu.

22. Periksa penapis udara dan penapis minyak petrol (tukar 40 000 km sekali).

23. Elakkan melalui kesesakan jalan raya dengan membuat perancangan perjalanan terlebih dahulu.

24. Matikan enjin kereta ketika menunggu. Lebih murah untuk menghidupkan semula enjin daripada menunggu 1 minit di dalam kenderaan dengan enjin yang masih hidup.

25. Gunakan tayar kereta yang low profile dan mempunyai special rubber compound (Grip tinggi rintangan kurang).

26. Pakai rim tayar biasa dan mengikut kesesuaian jenis kereta. Penggunaan rim tayar yang lebih besar menyebabkan bebanan kepada enjin.

27. Kurangkan beban kereta. Barang-barang yang tidak perlu dalam kereta perlu dikeluarkan. Semakin banyak beban semakin banyak tenaga dan minyak digunakan..

28. Membuat isian semula minyak apabila takat minyak tidak kurang daripada separuh tangki kenderaan. Isikan minyak sehingga tangki penuh. Minyak atau petrol cepat habis jika ruang tangki banyak yang kosong. Benarnya tips ini memang ada. Minyak atau petrol akan meruap. Semakin besar ruang semakin banyak minyak atau petrol meruap. Petrol yang meruap tidak dapat dibakar oleh enjin. Dicadangkan juga penuhkan semula tangki apabila tangki separuh kosong. Jangan tunggu sehingga meter pada tanda “E” baru diisi. Semakin banyak ruang kosong semakin banyak petrol meruap, maka lebih cepat habis.

29. Jangan membawa barangan terlalu banyak bahan kerana apabila berat bertambah bebanan enjin akan meningkat dan penggunaan minyak akan bertambah.

30. Elakkan mengisi minyak ketika lori tangki minyak sedang mengisi tangki stesen minyak untuk mengelak kotoran di dalam tangki bercampur dengan minyak yang diisi disebabkan oleh tekanan pengeluaran minyak daripada lori yang kuat semasa proses tersebut.

Sumber: http://www.ciktom.com/tips-jimat-minyak-petrol-dan-diesel/

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

BIJAK............BIJAK.........Wati pergi ke sungai untuk membasuh pakaian. Sebaik tiba, terlihat olehnya seekor
ikan yang menggelepar di atas batu. Wati menghampirinya. Tiba-tiba ikan itu bersuara,
"Kalau puan menolong aku, puan akan mendapat apa yang dihajati. Tetapi hanya tiga
permintaan sahaja yang dapat dimakbulkan. Tiap kali permintaan dikabulkan, suami puan
akan mendapat 10 kali ganda.

Wati: Baiklah, saya mahu kelihatan cantik.

Ikan: Tetapi suami puan menjadi lelaki paling tampan di dunia ini.

Wati: Tiada masalah. Lalu Wati menjadi wanita yang paling cantik di kampung itu.
Permintaan kedua ialah Wati ingin menjadi kaya.

Ikan: Ingat! suami puan 10 kali lebih kaya.

Wati: Tidak mengapa. Wang miliknya akan menjadi milik aku juga. Maka jadilah
Wati wanita kaya dengan gelang memenuhi tangan.

"Permintaan ketiga?" Tanya ikan.

"Aku nak serangan jantung yang ringan," jawab Wati

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

KORANG TAU TAK??1.Tahukah anda apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.


2. Percayakah anda yang air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut tidak dapat disiapkan.3. Sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapat memotong kereta yang dipandu selaju 40 km/j sekiranya kereta-kereta tersebut dipandu dari arah yang bertentangan

 

4. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan ….Italy…., jurugambar dikenali sebagai paparazzi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa
melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.

 

5. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susu cap bendera.

 

6. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

 

7. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila
diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

 

8. Tahukan anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.

 

9. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer
daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.

 

10. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

 

11. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapimengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.

 

12. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

 

13. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.
 
14. Dan tahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca post ini telah mencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku?


 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

6 WARNA BUNGA MAWAR & MAKSUDNYA


KUNING: PERSAHABATAN, KEJAYAAN & KESIHATAN
Sepanjang sejarah, warna kuning lebih lebih berkait rapat dengan matahari membuatkan bunga ini sangat baik untuk menggembirakan orang. Mawar kuning membawa maksud penghargaan dan cinta platonic tanpa terlibat dengan keromantisan warna lain. Warna kuning mewakili perasaan gembira.

MERAH: PENYAYANG & ROMANTIK
Warna yang paling femes antara semua warna, iaitu warna merah yang melambangkan cinta sejati. Ia juga telah muncul sepanjang sejarah dan seluruh budaya kerana kedua-duanya merupakan symbol politik dan agama.

OREN:  KEINGINAN, SEMANGAT DAN PENGHAYATAN
Gabungan antara warna mawar merah, kuning dan oren dilihat sebagai jambatan antara persahabatan yang dilambangkan oleh bunga mawar kuning dan kasih sayang yang diwakili oleh mawar merah. Ia boleh menjadi ungkapan daya tarikan atau hadiah untuk mengatakan “Saya Bangga Dengan Awak”.

PINK: CINTA, TERIMA KASIH & PENGHARGAAN
Pink membawa maksud rahmat dan keanggunan serta manis dan puitis romantik. Warna pink gelap adalah simbolik terima kasih dan penghargaan dan merupakan cara lama untuk mengatakan terima kasih. Warna pink terang dikaitkan dengan lemah lembut dan kekaguman dan juga boleh digunakan sebagai ungkapan peribadi.

PUTIH: KESUCIAN, KEMURNIAN, SIMPATI & KEROHANIAN
Pada mulanya warna putih digunakan sebagai symbol untuk cinta sejati, sebuah persatuan di mana akhirnya warna merah yang menjadi simbol utama. Mawar putih juga dikenali sebagai bunga pengantin dan merupakan bunga tradisi bagi pengantin. Mawar putih mewakili perpaduan, kebaikan, dan kesucian cinta. Mawar putih jga dikaitkan dengan maruah dan rasa hormat yang menjadikan ia sesuatu memori yang sesuai untuk mereka yang tersayang apabila kita berada jauh dari mereka.

LAVENDER (UNGU): PESONA, KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA PADUKA SERI & CINTA PANDANG PERTAMA
Warna ungu mempunyai persatuan tradisional dengan kesetiaan. Dalam erti kata lain, mawar ungu dicadangkan untuk Agong, keagungan dan keindahan.

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

PENGEMBALA KAMBING

Temubual seorang pemuda dengan pakcik gembala biri-biri.

Pemuda : Baguslah ternakan biri-biri pakcik. Boleh saya tanya beberapa soalan tak?
Pakcik : Boleh aje...
Pemuda : Berapa jauh biri-biri ni berjalan setiap hari?
Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?"
Pemuda : Yang putih.
Pakcik : Kalau yang putih berjalan lebih kurang enam kilometer setiap hari.
Pemuda : Yang hitam?
Pakcik : Yang hitam pun sama...
Pemuda : Berapa banyak plak rumput biri-biri ni makan setiap hari?
Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?
Pemuda : Yang putih?
Pakcik : Ah, yang putih makan lebih kurang empat kilo rumput setiap hari.
Pemuda : Dan yang hitam?
Pakcik : Yang hitam pun sama...
Pemuda : Berapa banyak bulu yang mereka hasilkan setiap tahun?
Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?
Pemuda : Yang putih?
Pakcik : Aaa....yang putih menghasilkan sekitar enam kilo bulu setiap tahun.
Pemuda : Dan yang hitam?
Pakcik : Yang hitam pun sama...
Pemuda : Kenapa pakcik membezakan biri-biri pakcik yg putih dgn yg hitam, padahal jawapan semuanya sama aje?
Pakcik : Mestilah...sebab biri-biri yang putih itu pakcik yang punye.
Pemuda : Ooo, gitu ke...abis tu yang hitam tu sapa punye?
Pakcik : Yang hitam pun sama.....

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS